DEZERTY

Low carb perník

Příprava: 10 minut

Pečení: 30 minut

Celková doba: 40 minut
 
Náročnost: VELMI SNADNÉ

Bez lepku, bez laktózy, bez cukru

SUROVINY:

  • 2 vajíčka pokojové teploty
    ½ hrnku kokosového oleje (rozpuštěného)
    ½ hrnku teplé vody
    1 ČL vanilkového extraktu
    4 vrchovaté ČL hořkého kakaa
    ½ prášku do pečiva bez fosfátů
    2 ČL mleté skořice
    1 ČL mletého zázvoru
    1 ČL mletého hřebíčku
    1 ČL mletého fenyklu
    1 ČL mletého muškátového oříšku
    Nebo můžete použít perníkové koření
    30 g xylitolu nebo jiného sladidla, např. stévia nebo erythritol (množství upravte podle sladivosti a vlastní chuti)
    Špetka růžové himalájské soli
    ½ hrnku odtučněné mandlové mouky (např. z DM Drogerie)
    ¼ hrnku kokosové mouky.

POSTUP:

Nejprve si předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 °C, zapékací mísu nebo jinou nádobu vhodnou do trouby o rozměrech cca 30x20 cm vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem.
V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny, v druhé míse vyšlehejte celá vejce do pěny, přidejte k nim rozehřátý kokosový olej, teplou vodu a vanilkový extrakt. Jakmile máte všechny „tekuté“ ingredience vyšlehané, postupně přisypávejte suchou směs. Dobře promíchejte. Hotové těsto přendejte do zapékací mísy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby.
Pečte 25-30 minut.
 
TIP: Příště můžete do těsta přidat kousky hořké čokolády, sekané vlašské ořechy nebo ½ čajové lžičky kayenského pepře.
 
Perník můžete podávat s lesním ovocem a šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

 

Low carb makový závin

Příprava: 10–15 minut

Pečení: 15 + 20 minut

Celková doba: 45–50 minut

Náročnost: SNADNÉ

Bez lepku, bez laktózy, bez cukru

SUROVINY:

Na těsto:

  • 110 g řeckého jogurtu
    4 celá vejce
    45 g mandlové mouky (mletých mandlí)
    1 ČL prášku do pečiva bez fosfátů
    1 ČL xantanové gumy (nahrazuje lepek)

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
    25 g xylitolu
    50 g řeckého jogurtu
    100 ml plnotučného mléka
    1 celé vajíčko
    Trocha rozpuštěného másla

POSTUP:

Nejprve si předehřejeme troubu na 160 °C, připravíme si plech, na který položíme silikonovou podložku nebo ho vyložíme pečícím papírem. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a přeneseme na plech. Pomocí cukrářské stěrky rovnoměrně rozetřeme do obdélníkového tvaru. Dáme péct do trouby na 15 minut. Mezitím si připravíme makovou náplň. Upečený základ na závin vyndáme z trouby necháme cca 1-2 minuty zchladnout. Upečený základ i se silikonovou podložkou přesuneme na pracovní plochu, na základ nanesme pomocí cukrářské karty nebo stěrky makovou náplň. Opatrně srolujeme, vrch rolády potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na dalších 15-20 minut.

TIP: pokud použijete silikonovou podložku, těsto se na ni nelepí a jde krásně srolovat. Pokud budete používat pečící papír, nejprve je nutné upečené těsto z papíru sundat, přemístit na pracovní plochu a pak až nanášet makovou náplň.