HLAVNÍ JÍDLA 

Keto hovězí s brokolicí

Příprava: 15 minut

Vaření: 15 minut

Celkový čas: 30 minut

Náročnost: SNADNÉ

Bez mouky, bez lepku, keto, lowcarb

Vynikající 30minutová večeře z jedné pánve, plná kvalitních bílkovin.

SUROVINY:

  • 500 g hovězího flank steaku, nakrájeného na velmi tenké plátky
  • 400–500 g brokolice (rozdělené na malé růžičky)
  • 2 + 2 lžíce olivového oleje
  • Sezamová semínka na posypání (lze vynechat)

Na omáčku:

  • Čerstvý, strouhaný zázvor (cca 3 cm)
  • 3 stroužky drceného nebo strouhaného česneku
  • 100 ml studené vody
  • 6 lžic sójové omáčky (např. Kikkoman)
  • 4 lžičky erithritolu (sladidlo)
  • ½ lžičky xantanové gumy
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • Čerstvě mletý pepř

POSTUP:

V misce smíchejte všechny suroviny na omáčku, míchejte, dokud se nerozpustí sladidlo. Nechte stranou. Do větší pánve dejte 2 lžíce olivového oleje, varnou desku zapněte na střední stupeň a přidejte růžičky brokolice, překryjte poklicí a za občasného míchání nechte brokolici změknout cca 3-4 minuty. Brokolici vyjměte z pánve a nechte stranou. Na stejnou pánev přidejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň, přidejte tenké nudličky hovězího Flank steaku (v jedné vrstvě, nechceme, aby maso pustilo šťávu a dusilo se) a opékejte z každé strany cca 2 minuty nebo dokud maso není měkké.

Jakmile je maso hotové, snižte teplotu, přidejte omáčku a vařte cca 4 minuty. Na závěr vraťte k masu hotovou brokolici a posypte sezamovými semínky.

Jako přílohu můžete zkusit květákovou rýži.

Syrový květák nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo ho rozdrťte ve food procesoru, osolte, dejte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Vařte na plný výkon cca 8 minut, v polovině času promíchejte.

TIP: Flank steak vložte před krájením na 30 minut do mrazáku, tenké plátky se vám budou krájet lépe😊

Keto pizza

Příprava: 15 minut

Pečení: 20 minut

Celkový čas: 35 minut

Náročnost: SNADNÉ

Bez mouky, bez lepku, keto, lowcarb

SUROVINY:

Na těsto:

  • 3/4 balení strouhané mozzarelly (ne v nálevu) prodává např. Lidl
  • 40 g krémového sýra (Lučina, Palouček nebo Philadelphia)
  • ¾ hrnku mandlové mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 ČL provensálských bylinek

Na pizzu:

  • Rajčatový protlak nebo rajčatové pyré
  • Provensálské bylinky
  • Kvalitní italský salám nebo šunka
  • ¼ balení mozzarelly, které zbylo z těsta
  • Čerstvá rajčata, cibulka nebo cokoliv, co máte na pizzu rádi
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

POSTUP:

Předehřejte troubu na 210°C. ¾ balení mozzarelly a krémový sýr dejte do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Mikrovlnnou troubu zapněte na 90 sekund plný výkon. V polovině času promíchejte. Sýr by měl být rozpuštěný. Přimíchejte vajíčko, mandlovou mouku a provensálské bylinky. Mělo by vám vzniknout trochu lepivé, ale kompaktní těsto.

Těsto přendejte na silikonovou podložku nebo pečící papír, přikryjte kusem pečícího papíru a rozválejte na placku vysokou cca 0,5 cm. Odstraňte vrchní pečící papír a těsto přendejte na pečící plech nebo pizza kámen.

Pečte cca 10 minut nebo dokud těsto nebude zlatavé.

Těsto vyndejte z trouby, potřete jej rajčatovým pyré (protlakem) smíchaným s provensálskými bylinkami, posypejte zbytkem strouhané mozzarelly, přidejte rajčata, salám, případně jiné, vaše oblíbené suroviny.

Ozdobenou pizzu vraťte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut. Ozdobte čerstvou bazalkou, rozkrájejte a můžete podávat, přejeme dobrou chuť.